Για την πλοήγηση


Άρθρα και Συμβουλές


10 Μυστικά περιποίησης για λαμπερό και όμορφο δέρμα

Η μέρα μεγαλώνει, οι ζεστές μέρες πληθαίνουν και τα ρούχα μας γίνονται όλο και λιγότερα εκθέτοντας το δέρμα μας σε κοινή θέα! Ακολουθήστε λοιπόν 10 απλές συμβουλές για όμορφο, σφριγηλό και νεανικό δέρμα!

1. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό πριν βγείτε έξω.

Πέρα απο την πολύτιμη συμβολή του στην πρόληψη των δερματικών καρκίνων μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιλέξτε το κατάλληλο για το δικό σας δέρμα αρκεί να έχει SPF τουλάχιστον 30

 2. Σταματήστε το κάπνισμα!

Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης! Επιπλέον οποιαδήποτε πληγή παρουσιαστεί στο δέρμα σας θα αργήσει να επουλωθεί.

 3. Κάντε αυτοεξέταση για καρκίνο του δέρματος.

Η αυτοεξέταση του δέρματος με προσοχή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα κάποιο καρκίνο. Αν παρατηρήσετε μία ελιά ή ένα σημάδι που διαφέρουν από τα υπόλοιπα, που αλλάζουν, έχουν κνησμό ή αιμορραγούν, απευθυνθείτε κατευθείαν στο δερματολόγο σας!

 4. Αν είστε λάτρεις της μαυρισμένης επιδερμίδας ήρθε η ώρα να επιλέξετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος.

Κάθε φορά που μαυρίζετε είτε από τον ήλιο είτε από solarium προκαλείται πρώιμη γήρανση καθώς και αυξάνετε τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Ένα προϊόν αυτομαυρίσματος μπορεί να σας προσφέρει την εμφάνιση που επιθυμείτε χωρίς τους κινδύνους της ακτινοβολίας. Ωστόσο, για να διατηρείτε ένα υγιές δέρμα προστατέυστε το από τον ήλιο ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα αυτομαυρίσματος.

 5. Χρησιμοποιείστε προϊόντα ομορφιάς κατάλληλα για το δικό σας δέρμα.

Τι τύπο δέρματος έχετε, λιπαρό, ξηρό, κανονικό, μεικτό ή ευαίσθητο; Έχετε κάποια δερματική πάθηση; Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα για το δικό σας δέρμα θα το βοηθήσετε να είναι λαμπερό και να φαίνεται νεανικό.

 6. Αντισταθείτε στην τάση να το τρίβετε έντονα μέχρι να εξαφανιστεί οποιοδήποτε εξάνθημα.

Αν εμφανίσετε εξάνθημα ακμής ή κάτι άλλο που δεν το αναγνωρίζετε μην τρίβετε το δέρμα σας έντονα! Το τρίψιμο ερεθίζει το δέρμα και μάλιστα χειροτερεύει οποιοδήποτε εξάνθημα, ξηρότητα ή έξαρση ακμής.

 7. Πλύνετε το πρόσωπό σας μόλις ξυπνήσετε, πριν τον βραδινό ύπνο και όταν ιδρώνετε.

Το πρωινό πλύσιμο απομακρύνει τα βακτήρια και τιις περιττές ουσίες που εκκρίνει το δέρμα σας ενώ κοιμάστε. Πριν τον ύπνο απομακρύνει την περίσσεια make up, τη λιπαρότητα και τον καπνό που έχουν καθήσει στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 8. Πλένετε απαλά το πρόσωπό σας.

Ο απαλός καθαρισμός βοηθά το πρόσωπο να φαίνεται υγιές. Βρέξτε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια απλώστε ένα απαλό καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας. Τελειώστε ξεπλένοντας το πρόσωπό σας με αρκετό νερό και σκουπίστε ταμπανωτά με μία καθαρή πετσέτα.

 9. Μειώστε το stress.

Βρίσκοντας υγιείς τρόπους να διαχειριστείτε το stress βοηθάτε και το δέρμα σας. Δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα συχνά εμφανίζονται για πρώτη φορά σε συνθήκες έντονου stress. Επιπλέον το stress μπορεί να προκαλέσει έξαρση σε πολλές δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρου νόσος.

 10. Επισκεφτείτε τον δερματολόγο σε περίπτωση που κάτι σας προκαλεί ανησυχία στο δέρμα σας.

Σε ότι αφορά το δέρμα, οι δερματολόγοι είναι οι ειδικοί. Μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν χιλιάδες διαφορετικές δερματικές παθήσεις. Επιπλέον έχουν την κατάλληλη γνώση και κατάρτιση να βοηθήσουν στην ανανέωση και φροντίδα του δέρματος με ασφάλεια.

 

Dr Αθηνά Τραϊανού MD

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος – Διδάκτωρ ΑΠΘ
Επιστημονικός Συνεργάτης «Υγεία κατ’οίκον»
Πατρ. Ιωακείμ 2, 1ος όροφος - πλατεία Αγ. Σοφίας, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛ: 2315310942, 6945542818

Τι είναι η Αρθροπλαστική? Πλεονεκτήματα στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery)

Η άρθρωση του γόνατος μαζί με αυτή του ισχίου είναι οι συχνότερα προσβαλλόμενες από οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, διότι επιβαρύνονται με σημαντικά φορτία, καθώς «σηκώνουν» όλο το βάρος του σώματος κατά την όρθια στάση και τη βάδιση. Η οστεοαρθρίτιδα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ο χόνδρος και το οστούν που υπάρχει κάτω από αυτόν, μια κατάσταση που προκαλεί έντονο πόνο κατά τις δραστηριότητες της καθημερινότητας και, σε πιο προχωρημένα στάδια, ακόμη και κατά την ανάπαυση και τον ύπνο. Αρθροπλαστική είναι η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από 50 χρόνια, κατά την οποία αντικαθιστούμε τη φθαρμένη άρθρωση με μία νέα τεχνητή άρθρωση.

Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη τόσο στη χειρουργική τεχνική όσο και στις προθέσεις υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι επεμβάσεις αυτές στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών να θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας, με χαμηλή νοσηρότητα, μικρό χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, καθώς και ταχεία επιστροφή του ασθενούς τόσο στις καθημερινές αλλά, εάν αυτό είναι επιθυμητό, ακόμη και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται με επιτυχία η πραγματοποίηση των επεμβάσεων αυτών με τεχνικές μικρής επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery), όπως η τεχνική ALMIS στο ισχίο και οι τεχνικές MIS, μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής (UNI) και «εξατομικευμένης αρθροπλαστικής» (PSI) στο γόνατο. Με τις πιο πάνω τεχνικές πραγματοποιείται η επέμβαση αρθροπλαστικής του ισχίου ή του γόνατος αντίστοιχα, μετά από λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό, μέσα από μικρές τομές δέρματος και, κύρια, με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στους γύρω ιστούς (μυς και τένοντες).

Οι τεχνικές αυτές μας βοηθούν ώστε:

  1. Ο χρόνος της νοσηλείας και της μετεγχειρητικής αποκατάστασης να είναι εντυπωσιακά βραχύτερος,
  2. η ανάγκη για μετάγγιση και χρήση αναλγητικών σαφώς μικρότερη, και
  3. το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα σημαντικά καλύτερο.

Dr Δημήτριος Καράταγλης MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης «Υγεία κατ’οίκον»
Κ. Καραμανλή 137, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310-304442

www.arthroscopy.net.gr

Καούρα: Η συμβουλή του Dr VAN DAM από το HARVARD

"Οι γιατροί, ιδιαίτερα οι γαστρεντερολόγοι όπως εγώ, βλέπουν πολλούς ασθενείς που επιδιώκουν θεραπεία για την καούρα (πύρωση). Αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν τακτικά από καούρα και δεν κάνουν τίποτα για αυτήν.

Εντούτοις, η ζημιά που προκαλείται από την παλινδρόμηση των οξέων μπορεί να προκαλέσει σχηματισμών ουλών στον οισοφάγο (που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην κατάποση) ή σε μία κατάσταση που ονομάζεται οισοφάγος Barrett, η οποία είναι μία προκαρκινική κατάσταση.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναφέρετε τα συμπτώματα έστω και "απλής" καούρας στους γιατρούς σας. Συχνά δεν υπάρχει καμία ανάγκη για εξετάσεις και η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο εύκολη και ανέξοδη όσο η χρήση ενός φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή".

JACQUES VAN DAM, MD, PHD

BRIGHAM AND WOMEN'S HOSPITAL

HARVARD MEDICAL SCHOOL

Πόνος στο γόνατο: Η συμβουλή του Dr KAY από το HARVARD

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν ξαφνικά πόνο στο γόνατο ενημερώνονται ότι οι ακτινογραφίες δείχνουν οστεοαρθρίτιδα. Ιδιαίτερα, αν ο πόνος στο γόνατο ενοχλεί ένα άτομο σε κατάσταση ανάπαυσης, αυτή η διάγνωση είναι συχνά λανθασμένη. Μια πιο κοινή αιτία πόνου στο γόνατο είναι η θυλακίτιδα που μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο εσωτερικό του γόνατος, ο οποίος επιδεινώνεται με το περπάτημα ή όταν σηκώνεται ο ασθενής από καθισμένη θέση σε μια καρέκλα. Συχνά ο πόνος ξυπνά τα άτομα από τον ύπνο και τα αναγκάζει να τοποθετήσουν ένα μαξιλάρι μεταξύ των γονάτων τους όταν πηγαίνουν για ύπνο.

Η θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνήθως επιφέρει ίαση. Αν δεν αποδώσουν τα χάπια, κορτικοστεροειδή που εγχέονται στην ίδια την θυλακίτιδα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Ορισμένες φορές η θυλακίτιδα προκαλείται, όταν κατά το περπάτημα φέρεται βάρος στην πλευρά του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, προκαλώντας πίεση στην εσωτερική πλευρά του γόνατος. Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο πόνου ωφελούνται συχνά από την χρήση ενός ειδικού "πάτου" στα παπούτσια τους, ο οποίος διορθώνει αυτήν την ανωμαλία και αποτρέπει την υποτροπή αυτής της επώδυνης αλλά πολύ εύκολα ιάσιμης κατάστασης.

JONATHAN KAY, MD

LAHEY CLINIC MEDICAL CENTER

HARVARD MEDICAL SCHOOL